Openbaar vervoer in Manchester

Voor je vertrek naar Manchester is het goed om te weten hoe het vervoer in de stad georganiseerd is. Het openbaar vervoer in Manchester is modern ingericht en het is een compact netwerk. De stad beschikt over het twee na grootste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk, een aantal grote treinstations, een uitgebreid tram netwerk (Metrolink) en veel buslijnen. Er rijden dus geen ondergrondse metro’s in de stad. Op deze pagina leggen wij uit hoe het openbare vervoer werkt en hoe je hier het beste gebruik van kunt maken.

Openbaar vervoer – Trein

De stad Manchester beschikt over relatief drie grote treinstations, station Manchester Piccadilly, Manchester Oxford Road en Manchester Victoria. Iets buiten de stad bestaan nog de stations Deansgate en Salford Central. De trein en deze stations worden voornamelijk gebruikt om je te verplaatsen naar het vliegveld van Manchester of omliggende steden, zoals Liverpool, Sheffield of Birmingham. Wanneer jij je binnen de stad wilt verplaatsen is het niet handig de trein te nemen, maak dan gebruik van onderstaande vervoersmiddelen.

Openbaar vervoer – Tram

Manchester heeft een gloednieuw tramnetwerk in de stad, genaamd de Metrolink Service. Dit netwerk is ontwikkeld om gemakkelijker en sneller te reizen in het stadscentrum en ook daarbuiten. De Metrolink verbindt alle grote treinstations en toeristische attracties en rijdt om de paar minuten. Om hiervan gebruik te maken heb je dus geen tijdschema nodig en kan je instappen wanneer je wilt, van 06:00 uur ’s ochtends tot 22:00 uur ’s avonds. Het tramnetwerk heeft een gratis WiFi service, bestaat in totaal uit zes verschillende lijnen en vier prijszones. Kijk hiernaar bij het kopen van jouw tickets.

Openbaar vervoer in Manchester

Openbaar vervoer – Bus

Het meest gebruikte vervoersmiddel in de stad Manchester is waarschijnlijk de bus. De stad heeft zowel een gratis als commerciële busservice. De gratis busservice (voorheen Metroshuttle) werkt op ‘Hop on Hop off’ basis en heeft één vaste route door de stad. Deze ‘free bus’ herken je door het grote ‘nummer 1’ op de bus en rijdt iedere tien minuten via de bezienswaardigheden langs alle grote treinstations. Deze bus heeft tevens de beschikking over een gratis WiFi service.
De commerciële bus in Manchester rijdt in principe langs alle stations in de stad waardoor je gemakkelijk van bestemming naar bestemming kunt reizen. Manchester heeft meer dan 600 busroutes en 25 busstations. Kijk ter plaatse op de borden bij de busstations of gebruik Google Maps voor actuele buslijnen en tijden.

Taxi’s in Manchester

Een veel gebruikt vervoersmiddel in Engeland is nog steeds de ‘ouderwetse’ taxi. De wereldbekende ‘Black Cabs’, of terwijl Mantax taxi’s, rijden onbeperkt rond door de stad Manchester. De iconisch zwarte taxi’s zijn het meest aanwezig in de stad met zo’n 300 chauffeurs en meer dan 50 jaar werkervaring. De rolstoeltoegankelijke taxi’s bieden plaats aan 5 of 6 personen en de taxi’s zijn van tevoren te reserveren via de Mantax App. Daarnaast zijn er veel commerciële taxi bedrijven in de stad waarbij je een taxi vooraf kunt boeken, vergelijk de taxi’s via de Taxiservice. Als laatste worden de Uber taxi’s natuurlijk erg veel gebruikt door reizigers. Download deze applicatie voor je vertrek naar Engeland, schrijf je in en boek ter plaatse een taxi waar en wanneer je maar wilt. Het is tevens goedkoper dan de reguliere taxidiensten.

Tickets openbaar vervoer Manchester

Je kan ervoor kiezen om voor iedere afzonderlijke rit een ticket te kopen voor de bus, tram of trein. Dit is natuurlijk niet de voordeligste manier van reizen. Er bestaan goedkope Travelcards van het ‘System One’ waardoor je onbeperkt gebruik kunt maken van zowel de trein, tram als bus (ook van en naar het vliegveld). De meest gekozen Travelcards zijn de ‘Day Saver’ tickets. Deze tickets kosten maximaal £ 10,00 en zijn geldig van maandag t/m vrijdag vanaf 09:30 uur en in het weekend de hele dag. Verblijf je langer dan één dag in Manchester dan kan je er ook voor kiezen een weekendticket of weekticket aan te schaffen.

Tickets openbaar vervoer Manchester

Reisplanner

Waar je vroeger met een grote reisgids en stadsmap door een stad aan het wandelen was is dat tegenwoordig natuurlijk niet meer nodig. Wil jij ter plaatse weten hoe je gemakkelijk en zo snel mogelijk van A naar B reist? Gebruik de Google Maps App op jouw smartphone als reisplanner of gebruik de website van het openbare vervoer in Manchester voor actuele reistijden en informatie: Transport for Greater Manchester.