Vliegveld Manchester

Het internationale vliegveld Manchester ligt op ongeveer 15 kilometer afstand ten zuidwesten van het centrum van de stad Manchester. De twee na drukste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk heeft ‘MAN’ als afkorting en airport code. Het vliegveld wordt verdeeld in drie terminals: Terminal 1 en Terminal 2 worden met elkaar verbonden door de moderne ‘Skylink’ en liggen naast het treinstation van het vliegveld. Terminal 3 is verbonden met Terminal 1 en in 1989 officieel geopend door Diana Princess of Wales.

Welke maatschappijen vliegen naar Manchester Airport?

Vanuit Nederland is het mogelijk om vanaf de vliegvelden Amsterdam Schiphol en Eindhoven Airport naar Manchester te vliegen. Vanuit Amsterdam vliegen de maatschappijen KLM en Easyjet, vanuit Eindhoven is dit Ryanair. Vanuit buurland België kan je vliegen vanaf Brussel met Brussels Airlines en vanaf Brussel-Charleroi met Ryanair. Ook is het mogelijk om vanuit Düsseldorf of Keulen naar Manchester te vliegen, respectievelijk met maatschappijen Eurowings of Ryanair.
Uitgaande vluchten vanaf deze luchthavens kan je eenvoudig vergelijken en aanschaffen via Skyscanner.nl. Echter wordt aanbevolen om rechtstreeks bij de vliegmaatschappij te boeken vanwege het directe contact met de maatschappij. Dit hoeft niet per se goedkoper te zijn, want bedrijven als Skyscanner en Vliegtickets.nl hebben soms vluchten op voorraad of prijsafspraken met de maatschappijen.

Aankomst op het vliegveld van Manchester

Na een korte vlucht van ongeveer één uur en 20 minuten land je 20 minuten later dan je vertrektijd op het vliegveld van Manchester, dit vanwege het tijdverschil met Nederland. Hier kan je arriveren op drie terminals. Wanneer je arriveert op Terminal 1 of Terminal 2 is het, via de Skylink, ongeveer tien minuten lopen naar het station van het vliegveld. Volg simpelweg de aanwijzingen die de looproute naar het station aangeven, genaamd ‘The Station’.

Vliegveld Manchester

Vliegveld Manchester naar centrum

Vanaf het vliegveld Manchester zijn er diverse mogelijkheden hoe je naar het centrum van de stad af kunt reizen. De luchthaven heeft dus een eigen station die zich bevindt tussen Terminals 1 en 2, hier vandaan vertrekken treinen, trams en bussen richting het stadscentrum:

Trein naar centrum

De meest gekozen en voor de hand liggende optie is de trein. Volg dus de aanwijzingen richting ‘The Station’ om dit station te bereiken. Vanaf het station vertrekken iedere tien minuten treinen richting het centrum van de stad, naar ‘Manchester Oxford Road’ of ‘Manchester Piccadilly’. Het betreffen treinen van maatschappijen TransPennine Express, Northern Rail en Arriva Trains Wales. De treinrit neemt ongeveer een kwartier tijd in beslag en kost £ 5,60 voor volwassenen en £ 2,80 voor kinderen tot 16 jaar. Een ‘Anytime Day Single’ ticket koop je eenvoudig bij de loketten beneden bij het station of bij één van de medewerkers achter de infobalie. De infobalie is meestal de snelste optie, want de automaten werken niet altijd mee en zijn onduidelijk. Wij raden je aan een retourticket te kopen, omdat deze uiteindelijk voordeliger zijn.

Tram (Metrolink) naar centrum

Het nemen van de tram naar het centrum van Manchester is niet de beste optie die er bestaat. Toch is het handig dat de trams rijden voor het geval de treinen een storing of flinke vertraging hebben. De Metrolink lijn 6 heeft een rechtstreekse verbinding met het stadscentrum, namelijk station ‘Manchester Victoria’. Echter duurt de rit een klein uurtje vanwege de vele tussenstops onderweg, de prijs is hetzelfde als die van de trein. Wel is de tram ideaal wanneer je weinig tijd hebt en rechtstreeks vanaf het vliegveld naar het stadion van Manchester United wilt reizen. Neem de tram naar station ‘Trafford Bar’ en loop vervolgens naar het stadion toe, deze rit duurt ongeveer 50 minuten.

Bus naar centrum

Houd je niet van het reizen per trein of tram dan is het ook nog mogelijk om met de bus naar het centrum van de stad Manchester af te reizen. Het busstation van het vliegveld is ook gevestigd op The Station. Het voordeel van de bus is dat je op meerdere locaties in het centrum uit kunt stappen en zo dichtbij jouw hotel of iets dergelijks kunt komen. Wanneer je aankomt bij één van de grote treinstations zal je uiteindelijk nog een stukje moeten lopen naar bestemming. Buslijn 43 heeft een 24-uurs service waarbij iedere tien minuten bussen richting het centrum van de stad reizen. Een buskaartje kost omgerekend zo’n € 5,00 en de rit duurt tussen de 30-40 minuten.

Met de taxi naar het centrum

Heb je geen zin in het reizen per openbaar vervoer, neem dan de taxi naar het centrum van Manchester. Wanneer je snel op bestemming wilt arriveren en met een groter groepje reist is dit tevens een prima optie. Een taxi kost ongeveer £ 25,00 (privé chauffeur) – £ 35,00 (nationale taxi) en de rit duurt zo’n 25 minuten. De taxi’s kan je ter plaatse boeken bij de aankomsthallen bij één van de Terminals. Daarnaast kan je ervoor kiezen een taxi van tevoren te reserveren, deze boek je via Manchester Taxis.

Taxi Vliegveld Manchester

Auto huren vliegveld Manchester

Wil jij niet afhankelijk zijn van derden en zelfstandig op pad willen in de stad Manchester dan is het mogelijk om een auto te huren op het vliegveld van Manchester. Op het vliegveld bevindt zich een ‘Airport Car Rental Village’ waar maatschappijen als Avis, Budget, Europacar en Hertz verschillende auto’s verhuren. Een gratis shuttlebus vanaf Terminal T1, T2 en T3 brengt je naar deze locatie. Je kan ervoor kiezen een auto ter plaatse te huren bij één van de informatiebalies of van tevoren online. Via de website van EasyTerra kan je vooraf alle beschikbare auto’s op het vliegveld in prijs vergelijken en direct boeken.

Vliegveld Manchester naar Liverpool

Veel reizigers gebruiken het vliegveld van Manchester om door te reizen naar een andere stad, bijvoorbeeld Liverpool. Vluchten op Manchester zijn vaak flink voordeliger dan een rechtstreekse vlucht op Liverpool. Wanneer jij op voetbalreis naar Liverpool gaat is dit dus een prima optie. Vanaf het vliegveld van Manchester reis je in ongeveer 75 minuten naar het centrum van Liverpool, op deze pagina van onze website schrijven we daar meer over.